Google+ Followers

Thursday, October 9, 2014

CINTA KITA - Special Edition - Husna in London



Pandangannya tertumpu kepada helaian dedaun berwarna coklat yang jatuh satu persatu menyembah bumi. Hampir seluruh taman itu kini dilitupi oleh daun daun itu. Angin sejuk yang menyapa pipi terasa amat nyaman sekali. Musim luruh. Ini adalah musim kegemarannya.

"But it is so gloomy." Kata mamanya.

"I know but I just love it."

"Hmm, the characteristic of Fall is so the opposite of you, sayang."

Dia ketawa. Ada saja Mamanya ini.

"I love the calmness la mama. Bila keluar duduk kat taman, rasa tenang sangat."


"Sejuk tak?"

"Boleh tahan but I loveee it." 

"Ya lah, orang dah ada warmer kat sebelah, tak kisah lah sejuk macam mana pun kan?" mamanya sempat mengusik.

Husna sambung tawa.

"How are you guys doing? Boleh cope each other?" Suara mama tiba-tiba bertukar serious. 

"Alhamdulillah ma. He is a good man."

"Of course he is. A good man for a good woman, remember?"

Tiba-tiba satu ciuman hinggap di pipi dan tangannya diraih perlahan.

"Termenung jauh nampak?" Soal si jejaka sambil mengukir senyuman yang paling manis buatnya.

Husna turut membalas senyum. Tangan lelaki yang baru melabuhkan duduk rapat disisinya itu dikucup. Kepala terus disandarkan ke bahu lelaki itu.

"Tak adalah. Cuma teringat kat mama. Hmmm, are you done for the day?"

"Yup. Shall we go for early dinner then catch a movie?"

"Dinner, yes. Movie, no."

"Penat?"

Angguk dua kali.
 

"Sangat." 

"Come." Lelaki itu melunjurkan kaki dan menarik Husna untuk meletakkan kepala di atas kakinya. Dia tahu itu posisi yang paling disukai.

Husna baring sambil matanya dipejamkan. Tenang. Damai. Loved.

"Sayang.. "

"Hmmm.. "

"Please remind me to thank your parents again, ok?"

Husna membuka mata dan merenung sepasang mata yang sedang menatapnya dengan penuh kasih.

"Thank them, why?"

Satu kucupan hinggap di dahi dan pipinya dielus lembut.

"Sebab papa dan mama benarkan I kahwin dengan you even though kita masih belum habis belajar." Mereka kini kembali ke bumi London untuk meneruskan pengajian ke peringkat Master di Imperial College London. 

Husna tersenyum. Matanya kembali ditutup rapat. Mindanya kembali ke peristiwa perkenalannya dengan Muhammad Aaron Haykal. Suami, kekasih dan teman baiknya. 




*********
Catatan: 21 Jun 2014

CINTA KITA - Special Edition - Husna



"Mama, ok tak design ni?" Soal Husna sambil berjalan keluar dari bilik persalinan.

"Hmmm.. Can you turn and let me see the back?" Pinta Qistina dan Husna segera menurut.

"Macam mana? Cantik tak? Husna suka butang-butang ni" terang Husna sambil membelek butang2 kecil di lengan dan belakang baju kurung moden itu.

"Papa? What do you think?" Soalnya kepada Khalish apabila Qistina tidak menjawab.

"Papa rasa anak papa ni will look beautiful in anything." Khalish tersenyum lebar. Dia membetulkan duduknya di sebelah isterinya. Sebelah tangan melingkari bahu si isteri.

Husna mencebik.

"Ni yang malas nak tanya Papa ni." Omel Husna sambil membetulkan letak baju itu dibadan.

Kedua mama dan papanya sudah ketawa kecil.

"My beautiful Princess, shouldn't you be asking your Mr. Fiancee over there?" Mata Khalish memandang bakal menantunya yang sedari tadi hanya duduk diam memerhati telatah mereka anak beranak.

"Ha-ah Haykal, what do you think? Kamu suka yang ini or the first one? Auntie prefer this one" soal Qistina kepada Encik Tunang Husna.

"Haykal ok ajer Auntie. Macam yang uncle kata tadi, cik tunang saya ni, pakai apa pun cantik" Haykal sudah mengenyit mata kepada Husna.

Husna mendengus geram sambil matanya memandang ke siling butik itu. Sama saja encik tunang dengan papanya.

"Gosh, you guys are soooo not helping!"

Pecah ketawa ketiga-tiga 'penontonnya' itu.

"Haykal, pleaseeeeee... I tak ada masa dah minggu ni. We have to decide on the dress today. So please help me decide..." rengek Husna. Haykal pantas bangun dari tempat duduknya untuk datang mendekati Husna.

"Manjanya anak Papa dengan tunangnya" bisik Qistina ke telinga suaminya.

"Dia manja macam Papa dia lah" Khalish berbalas bisik. Tangannya yang dibahu Qistina tadi sudah turun untuk memeluk erat pinggang isterinya. Kepalanya juga sudah disandarkan ke bahu isterinya.

"Hish abang ni.. behave!"

"Mama! Papa!" Bulat mata Husna memandang kedua orang tuanya. Memang tak ubah macam orang bercinta walaupun sudah lebih 18 tahun menjadi suami isteri.

"Yes, Dr Adriana Husna.. " Jawab kedua orang tuanya serentak.

"Haykal kata this one.." 

"Husna kata?" Soal Qistina.

Husna menilik baju itu sekali lagi kemudian kembali mencari wajah tunangnya. Haykal sekadar mengangguk.

"I like this one too.... " Balasnya sambil tersenyum puas.

Khalish menarik nafas lega. Majlis nikah Husna cuma sebulan saja lagi dan masih banyak yang perlu mereka siapkan. Sekurang-kurangnya, hari ini hal persalinan pengantin sudah mereka selesaikan.

"Ok - white for your nikah and lilac for the reception. Done! Let's pay for this booking then kita pergi makan. Papa dah lapar and Kak Long pun kena balik hospital kan?"

Husna melihat jam di lengan. Waktu sudah hampir pukul 2 tengahari.

"Laaa... sorry sangat-sangat sebab Husna didn't notice the time. Kesian Papa dah lapar! Let me go finalise this ya?" Husna dah kelam kabut. Tak perasan mereka sudah berada di butik itu lebih 3 jam! Bergegas dia kembali ke bilik persalinan untuk menyalin pakaian.

"Be careful, love." pesan Haykal perlahan namun dapat ditangkap oleh telinga kedua bakal mertuanya.
***********
Catatan: 10 Febuari 2014 

Tuesday, October 7, 2014

Hello.....


Assalamualaikum & Hi Guys!

Lamanya tak update blog kan? Macam dah bersawang gitu...  sorry!!

Kak Su memang lebih laju di FB.. but for all of you yang sudi visit this blog, I THANK YOU VERY VERY VERY MUCH :-D

FYI, MSS kedua masih dalam penulisan lagi..  masih jauh lagi perjalanannya, so doakan ya?

And sementara menunggu, hari ini Kak Su akan post a few Special Editions for CINTA KITA yang kak su dah share di FB.. Semoga terhibur ya? 

Tapi you all dah baca CINTA KITA tak?  :-)